Traditioneel Parket

Vroeger was parket de verzamelnaam voor alle houten (afwerk)vloeren die werden gelegd.Tegenwoordig maken we veel meer onderscheid en is parket onderdeel geworden van het aanbod in houten vloeren. Wij heten niet voor niets Salland Parket. Parket is synoniem voor kwaliteit en vakmanschap.

Parket is er in vele soorten en maten.

Wij geven u graag een korte omschrijving per type parket. Het ambachtelijke tapisparket is uitgebreider omschreven.

Lamelparket

Parket dat is samengesteld uit een zachthouten drager met een hardhouten toplaag. De toplaag is dik genoeg om geschuurd te kunnen worden. Het parket is fabrieksmatig afgewerkt met lak of olie. Doordat de delen rondom een messing en groef- of lockverbinding hebben kan de vloer zwevend gelegd worden, ook door de doe-het-zelver.

Fineerparket

Als lamelparket, maar met een hele dunne toplaag die niet schuurbaar is.

Massief strokenparket

22 mm dik en geschikt om rechtstreeks op de balklaag te worden bevestigd.

Traditioneel parket (Tapis)

Deze traditionele parketvloer wordt al meer dan een eeuw toegepast. Het bestaat uit een tussenvloer van Eiken, multiplex of eerste kwaliteit spaanplaat en daarop een gelijmde en genagelde massief houten bovenlaag. De spijkergaatjes worden gestopt met een “papje” dat gemaakt wordt van het schuurstof van de vloer zelf, vermengd met een bindmiddel. Deze vulpasta wordt over de vloer uitgestreken en vult de spijkergaatjes en eventuele kiertjes. Hierma wordt het parket geschuurd, gepolijst en naar keuze afgewerkt.

Tapisvloeren werken nauwelijk en geven een prachtig strak resultaat. Deze techniek is zeer geschikt om mooie patronen te leggen. Bekend zijn de visgraat- en blokmotieven. Maar er zijn veel meer patronen denkbaar met bijbehorende banden en biezen in contrastkleur. Tapisparket kan uitsluitend door ervaren vaklieden worden gelegd.

Voordelen Tapisparket

  • Werkt nauwelijks
  • Kan strak tegen muren worden gelegd zodat afwerken met plinten niet nodig is
  • Kan naar keuze worden afgewerkt met lak of (kleur)olie
  • Minimaal loopgeluid, dus heel stil
  • Enorme keuze in houtsoorten en patronen
  • Zeer lange levensduur

Nadelen Tapis

  • Niet te leggen door doe-het-zelver
  • Spijkergaatjes blijven beperkt zichtbaar. Dit is kenmerkend voor het ambacht
  • Het plaatsen van tapisparket is arbeidsintensief en neemt meerdere dagen in beslag

 

N.B. Tapisvloeren zijn tegenwoordig ook prefab leverbaar. Hierbij is het massieve hout al in de fabriek op de tussenvloer verlijmd. Deze vloeren zijn sneller te plaatsen en hoeven niet meer gespijkerd te worden.